Saturday, April 11, 2009

Belajar harmony? kena sabar la..


"Akim, banyak lagi la benda yang kami kena belajar.., sebabnya harmoni kami tak sama macam Munada, groove aje bunyinyer!" ini adalah sbgn sms yang saya terima dari salah seorang ahli kumpulan yang telah berjaya memasuki pertandingan akhir Akademi Nasyid tahun lepas. Bukan mereka saja, Bahkan byk juga kump. nasyid yg baru2 mmg ada masalah buat suara harmony, tapi dah ada album?! pelik jugak..

Sebenarnya, untuk mempelajari suara Harmony memerlukan pada kesabaran dan kesungguhan yang begitu tinggi. Bahkan kadang2, ia mengambil masa bertahun-tahun! Kami (Munada) sendiri mengambil masa hampir 2 tahun untuk dapat buat "basic" harmony shj! Tapi, alhamdulillah..berbekalkan 'basic' itu lah kami dapat 'harmonize'kan semua lagu yang kami mahu.

Saudara/saudari yg memandang kami sudah hebat dalam harmony, sebenarnya adalah kurang tepat. Kami sendiri masih menimba ilmu dalam mempelajari harmony. Sebab itu la, paling penting ialah dapat kuasai harmony yang basic.


Beberapa cadangan kepada yang nak improve kan vocal harmony dalam group.

  • Cari tempat sesuai yang membolehkan semua ahli kump. mampu keluarkan suara sebenar. (kalau malu,cari tempat jauh dari orang)



  • Mulakan latihan anda dengan membaca bismillah,dan betulkan niat anda kerana Allah. Bukan untuk popular! Anggaplah ia sebagai satu cara anda menyampaikan dakwah. (bukan semua kita mampu utk sampaikan dakwah melalui ceramah,tulisan,lukisan dll)



  • Jangan terus buat harmony! sebaliknya pilihlah lagu yang banyak memerlukan suara beramai-ramai, hanya gunakan suara "unison" (jangan buat harmony lg!)..buat latihan begini sekurang2nye 15 minit atau 4-5 buah lagu..Ini penting untuk 'memanaskan' suara ahli kumpulan. Lagi2, kalau training waktu pagi..
  • Jangan gunakan 'minus one' utk berlatih, sebabnya muzik dalam minus akan mengganggu anda mengenal pasti part2 yg sumbang dalam harmony.


  • Baiklah, bila dah selesai latihan panas suara td..Bolehlah pilih satu lagu yg ada harmonyyg anda mahu. (pilih lagu yang semua ahli kumpulan tahu)



  • Pastikan bila dah nak masuk harmony, suara unison kena mantap! jangan tak sekata..paling penting, jangan 'cover' suara. Nanti akan menyukarkan suara lain spt second,flet dan bass untuk masuk..Bagi kumpulan yg baru nak berjinak2 belajar..sy sarankan anda menggunakn recorder utk merakam setiap nyanyian anda, kemudian dengar semula, and then kaji bhgn mana yg perlu diperbaiki. Biar lambat,asalkan berkualiti latihan anda.



  • Anda perlu tiru sebiji-sebiji harmony yg kump. asal itu buat, cthnye anda ambil lagu Ashabul Kahfi, dalam lagu tu ada satu part yg berbunyi "tercatat sudah dalam sejarah,tujuh pemuda yg beriman,melarikan diri kedalam gua, demi menyelamatkan iman" lirik yg sy warnakan merah merupakan part suara unison (pastikan sebelum nak masuk suara harmony, nyanyikan dulu part unison beramai-ramai supaya anggota yg nak masukkan suara harmony sudah dapat tangkap "key" suara lagu tersebut), warna hijau pula part suara harmony (walaupun dalam lagu asal tersebut, Raihan hanya memasukkan suara second, namun sy menyarankan agar suara flet dan bass juga masuk sekali)..bg suara second, tiru sebijik2 dulu mcm mana Raihan buat..Ulang banyak kali.


  • Tips bg kump. yg baru, cara paling mudah utk detect suara harmony dah jadi ialah 'terasa' bulu roma naik atau pipi terasa kembang..maknanya 90% anda sudah berjaya melaksanakannya.



  • Bila dah jadi, maka bykkan ulangan lagu tersebut, kemudian boleh beralih ke lagu2 lain. tersebut sehinggalah anda 'terasa' yg adanya harmony (walaupun boring,ulang jugak).


Secara ringkasnya, nak buat harmony kenalah bersabar. Takleh terburu-buru. Bykkan kajian bila dengar harmony sesebuah lagu, tiru dulu harmony mereka. Jangan berlagak buat harmony sendiri. Selamat mencuba!

1 comment:

Muhammad Abdillah said...

Hehe, this'll help us so so much.
Trimas! :)